Страните членки на Европейския съюз са задължени да признаят смяна на пола, извършена в друга

...
Страните членки на Европейския съюз са задължени да признаят смяна на пола, извършена в друга
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Страните в Съюза са длъжни да признаят смяна на пола, извършена в друга държава членка

Страните членки на Европейския съюз са задължени да признаят смяна на пола, извършена в друга страна членка, реши днес Съдът на ЕС, произнасяйки се по дело на трансджендър лице от Румъния, което е сменило пола и името си във Англия преди Брекзит, заяви Аджерпрес.

 

Случаят се отнася до лице, родено в Румъния с женски пол и записано по този начин в документите, което обаче през 2017 година е трансформирало пола и личното си име в Обединеното кралство, където е получило законово признаване на мъжки пол. Румънските управляващи обаче са отхвърлили настояването му за промяна в документи на пола и името, в резултат на което лицето Ариан Мирзарафие-Ахи се е обърнало към румънското правораздаване, показва организацията, позовавайки се на АФП и ЕФЕ.

 

Според информация в локалните медии Мирзарафие-Ахи има румънско и английско поданство.

 

За решаване на случая Съдът в Букурещ е изискал от Съда на ЕС да дефинира дали националното законодателство, което стои в основата на отказа за смяна на пола и името в документите, е в сходство със законодателството на ЕС и дали Брекзит влия на този случай.

 

Европейското правораздаване постанови, че отказът на една страна членка " да впише в акта за раждане на един жител промяната на личното име и половата му еднаквост, получени в друга страна членка, противоречи на правото на ЕС ".

 

Що се отнася до Брекзит, съгласно тълкуването на европейския съд това няма никакво отражение в този случай, защото смяната на пола е извършена преди Обединеното кралство да излезе от ЕС.

 

Румънската Асоциация " Акчепт " - неправителствена организация, която пази и насърчава правата на лицата от LGBTQ общността, оцени решението на Съда на ЕС като " историческо за трансджендър лицата и създаващо удобен казус ", заяви новинарският уебсайт Хотнюз.

 

" Досега като транс лице в Румъния, което е съумяло да си смени документите в друга страна от ЕС, човек беше длъжен да стартира изначало процеса на юридическо признаване на пола в страната. Тоест да отиде в съда, преминавайки през дълъг, скъпоструващ и позорен развой ", показва асоциацията.

 

С решението на европейския съд румънските управляващи са задължени да признаят смяната на самоличността на Ариан Мирзарафие-Ахи, тост да му издадат документи за идентичност като лице от мъжки пол.

 

" Очарован съм от решението, така като Съдът взе поради всички наши причини. Този триумф удостоверява непрекъснат ангажимент към правата на гражданите на ЕС, включително на транссексуалните жители, които в този момент ще могат да получат признаване на самоличността си в целия ЕС чрез елементарен развой. Чакахме това толкоз доста години и се гордея, че това дело проправи пътя за доста други хора да се употребяват от правата си в ЕС без дискриминация ", съобщи Ариан, представен в прессъобщение на Асоциация " Акчепт ".

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР